Populära doftfamiljer som väcker uppmärksamhet

Alla parfymer består av olika doftnoter och tillhör en eller flera doftfamiljer. Det finns oändligt med doftnoter, det finns många doftfamiljer och det finns många undergrupper till doftfamiljerna. Detta ämne är som en djungel och vi ska försöka göra det så enkelt som möjligt för dig genom att gå igenom dem absolut mest populära doftfamiljerna.

Dofthjulet

För den som vill sätta sig in ännu mer i alla doftfamiljer så finns det ett dofthjul som uppfanns av doftexperten Michael Edwards. Dofthjulet hjälper både parfymtillverkare och doftälskare att matcha dofter genom att placera doftfamiljer som delar gemensamma luktegenskaper bredvid varandra. Undergruppsfamiljer som ligger sida vid sida på hjulet är mest lika och därför mest troligt att de passar ihop bra i en parfym, medan familjer som ligger längre bort från varandra passar mindre bra ihop.

Mest populära doftfamiljerna:

Blommig:

Den blommiga doftfamiljen är en av dem absolut vanligaste familjerna. Den används i många välkända parfymer och har ofta en touch av feminin karaktär i doften. Parfymer som tillhör blommiga doftfamiljen passar både på dag- och kvällstid.

Doftar - Färska blommor och fruktiga noter.
Vanliga doftnoter - Rosor, jasmin, liljekonvalj och apelsinblomma

Orientalisk:

Den orientaliska doftfamiljen är en av dem vanligaste familjerna för män. Orientaliska dofter beskrivs ofta som sensuella, varma och exotiska. Dessa dofter är ofta lite tyngre och passar bäst att ha på sig på kvällen eller vid intima situationer.

Doftar - Kryddigt och orientaliska träslag.
Vanliga doftnoter - Vanilj, anis och myrra.

Träig:

Träiga parfymer är friska dofter med en lite sträv underton. Citrus och lavendel är vanliga för att ge en frisk ton. Ofta används dessa tillsammans med cederträ för att ge den rätta strävheten.

Doftar - Varmt, rikt och pudrig.
Vanliga doftnoter - Sandelträ, patchouli och vetiver.

Aromatisk:

Den aromatiska doftfamiljen innehåller ofta noter av frukt, kryddor och träslag som tillsammans med tobak och citrus gör parfymen oemotståndlig.

Doftar - Örtig, ren och oceanisk.
Vanliga doftnoter - Citron, bergamott och vita blommor.

Citrus:

Citrusdofter är friska och krispiga med noter från citron, mandarin, grapefrukt och citrusoljor, vilket ger en distinkt doft med en bitter arom. En hint av träslag och mysk gör doften mer sensuell.

Doftar - Friskt och fräscht.
Vanliga doftnoter - Citron, mandarin och grapefrukt.