Parfymers hållbarhet

Kan parfymer bli gamla?

Ja, parfymer kan bli gamla. Hur länge en parfym håller beror på doftens kemiska sammansättning. Dem flesta parfymer har inget bäst före-datum eftersom det är många saker som kan påverka hållbarheten. Vissa dofter håller ett år och andra kan hålla upp till tio år. Men 3-5 år är den genomsnittliga hållbarheten för en parfym.

Enligt många experter håller parfymer med tyngre basnoter längst. Vissa människor jämför dessa parfymer med ett fint vin och säger att de blir bättre med åren. Exempel på dofter med tyngre basnoter inkluderar orientaliska dofter, som innehåller till exempel patchouli och bärnsten.

Om din parfym är gammal kan applicering av den resultera i en obehaglig lukt eller hudirritation. Om din parfym är mer än ett par år gammal är det förmodligen bäst att testa den innan du använder den.

Två enkla sätt för att se om din parfym är gammal.

Ibland kan det vara svårt att veta om din parfym behöver bytas ut eller om den fortfarande är i dugligt skick. Här kommer två snabba och enkla sätt som kan hjälpa dig att ta reda på om din parfym är gammal eller ej.
  1. Testa hur din parfym doftar. Finns det en uppenbar förändring i doften? Är doften inte lika kraftfull? Det mest uppenbara sättet att ta reda på om din parfym blivit dålig är att lukta på den. Vissa parfymer kan innehålla vegetabiliska oljor som kan avta med tiden. Om din parfym börjar lukta vinäger eller om du märker en uppenbar förändring av doften så kan det vara dags att göra dig av med den.
  2. Kolla på din parfym. Har den samma färg som tidigare eller börjar färgen ändras? Ett annat sätt att testa din parfym på är att titta på färgen. En parfym som är mörkare i färgen än du började använda den kan betyda att den har blivit dålig. Om du började med en klar eller genomskinlig vätska och du nu har en mer ogenomskinlig eller bärnstensfärgad vätska kan det vara ett tecken på att den har gått ut.

Sammanfattningsvis så räcker det oftast med att dofta och kolla på din parfym för att ta reda på om den fortsatt går att använda eller ej.

Tips för att förlänga livslängden på din parfym.

Parfymer är i allmänhet inte märkta med utgångsdatum men du kan förlänga hållbarheten på din parfym genom att förvara den på rätt sätt. Här kommer några saker att tänka på när det kommer till förvaring av parfym:
  1. Förvara din parfym där den inte kan träffas av direkt solljus.
  2. Hitta en plats med en konstant temperatur. Extremt höga och extremt låga temperaturer kan påverka kvaliteten på din parfym.
  3. Undvik fuktiga områden. Fuktighet kan verkligen påverka kvaliteten på parfymen. Det är därför det i allmänhet är en dålig idé att förvara flaskor i badrummet. Välj ett område i ditt hem som inte utsätts för extrem luftfuktighet för att bevara kvaliteten på din parfym.
  4. En garderob är vanligtvis den perfekta platsen att förvara parfym på. En garderob får inget direkt solljus på sig och har i allmänhet en konstant temperatur. Försök att rensa ett utrymme i din garderob för att förvara dina parfymer på bästa sätt.

Vad gör man av gammal parfym?

Parfymer klassas som farligt avfall och ska sorteras därefter. Släng inte parfym i soporna och häll inte ut gammal parfym i avloppet. Samma gäller hårspray och andra brandfarliga produkter. Dessa produkter innehåller ämnen som vi absolut inte vill ha i vår natur, hav eller sjöar. Om din parfym har blivit dålig och måste slängas så ska du slänga den i din närmaste miljöstation, återvinningscentral eller lämna den till farligt avfall-bilen.