Parfymens historia

Människor har använt parfym på många olika sätt genom åren. Innan det var en standardvara i modeindustrin användes parfym för att särskilja adeln. I många kulturer var det bara överklassen som hade tillgång till parfymerade produkter eftersom de var dyra och svåra att få tag på.

När uppfanns parfymen?

Den första parfymtillverkaren var en kvinnlig kemist vid namn Tapputi. Berättelser om den första parfymen har hittats på en lervägg från Mesopotamien, vilket tyder på att parfymen uppfanns av Tapputi någon gång under det andra årtusendet f.Kr.

Forntida Egyptisk parfym

Doften var av stor betydelse i det egyptiska samhället. Faktum är att den egyptiska mytologin till och med noterar guden Nefertem som parfymens herre. Han avbildas ofta bärande näckrosor, som var en vanlig ingrediens i forntida parfym.

Egyptier tillverkade parfym genom att destillera naturliga ingredienser med oparfymerade oljor. De mest populära dofterna var blommiga, träiga och fruktiga. Rökelse användes också ceremoniellt och handeln med rökelse och myrra spelade en stor roll i egyptiska internationella relationer.

Det sägs att stora egyptiska ledare som drottning Kleopatra och drottning Hatshepsut använde dofter för att dofta sina kroppar, rum, bad och till och med tog parfym med sig till graven.

Medeltida Europa: Renässansens parfymer

Runt 1000-talet e.Kr. under korstågen började korsfararna ta med sig material och tekniker för dofttillverkning tillbaka till Europa. De förvärvade dessa material i Fjärran och Mellanöstern, inklusive tekniken för att destillera rosenblad.

Under böldpesten bar läkarna fågelliknande masker fyllda med örter, kryddor och oljor för att avvärja sjukdomen. Tron på att doftande oljor och doftande material kunde eliminera "stanken av pest" hjälpte till att öka populariteten för doftanvändning i det medeltida Europa.

På 1300-talet e.Kr. hade italienarna nästan fulländat parfymtillverkningsprocessen och flytande parfymer började ersätta fasta. Marco Polo och hans team tog med sig många unika dofter från sina resor, vilket gjorde Venedig till en stor dofthandelspost.

Catherine de Medici, en rik italienare som gifte sig med den franske kungen år 1519, sägs vara den som tagit med parfym till resten av Europa. Hennes italienska parfymör, Rene le Florentin, skapade en signaturdoft för henne av apelsinblomma och bergamott. Andra adelsmän som drottning Elizabeth av Ungern hjälpte till att sprida parfymens popularitet över Europa.

Det var då parfym började bli en modeaccessoar. Europeiska män och kvinnor skulle bära parfym på sina kroppar, kläder och peruker. Människor började införliva mer komplexa ingredienser som ambra, civett och mysk från djur. Eftersom det fortfarande var impopulärt att bada regelbundet, användes dessa dofter för att dölja doften av kroppslukter. Användandet av parfym var det som gällde eftersom det hjälpte till att särskilja överklasserna.

Hur tillverkades dem första parfymerna?

Dem första parfymerna gjordes med hjälp av naturliga material som bark, trä, rötter, löv, blommor och frön. De första bevisen för parfymtillverkning började i Egypten och Mesopotamien och plockades sedan upp av perserna och romarna.

Dessa forntida civilisationer förvandlade ofta doftande material till balsam att använda i religiösa ceremonier eller för att smörja deras kroppar. Myrra och rökelse extraherades från träd och gjordes till rökelse medan andra växter som ros och pepparmynta infunderades i oljor.

Parfymflaskor började som behållare gjorda av trä och lera och uppgraderades till vackert färgade glasflaskor genom åren. Handmålade vaser och till och med urholkade ädelstenar användes också för att transportera parfym och doft.

Användandet av parfym idag

Dagens parfymer och dofter används av miljontals människor och är en populär modeaccessoar. Naturliga och syntetiska ingredienser används för att göra parfymer som innehåller flera lager av doft och olika komplexa toner.

Det finns hundratals parfymer att välja mellan, inklusive tidlösa klassiker och kändisparfymer. Dagens parfymer varierar i pris från ganska dyra till relativt billiga och dem innehåller olika mängd parfymolja.

Idag finns det många parfymer till bra priser vilket gör att parfymer finns tillgängliga för nästan alla. De är inte längre reserverade för de rika och ädla. Att bära parfym är nu ett roligt sätt att uttrycka din personliga smak och stil!