En doftande upplevelse: Eau de Toilette

Vad är Eau de Toilette?

Eau de Toilette, EdT, är en av de mest populära dofttyperna. En lättare doft som består av ungeför 5-15 procent doftessens. En Eau de Toilette är ett utmärkt val om du letar efter en lättare doft för att fräscha upp huden. Termen Eau de Toilette kommer från det franska uttrycket "farie sa toilette" som betyder "att göra sig redo".

Hur använder man Eau de Toilette?

Det första du ska tänka på är att hantera din parfym varsamt. Även fast den naturliga instinkten är att skaka parfymflaskan så ska du absolut inte göra det. Att skaka parfymen kan göra att det skapas luftbubblor som kan påverka parfymens integritet.

Ett vanligt misstag man ser är att man först sprayar parfym på handlederna och sedan gnuggar dem mot varandra. Detta är något du ska unvika eftersom friktionen som uppstår förstör doftkompositionen.

Det bästa sättet att använda Eau de Toilette är att applicera den på torr hud. Du vill applicera doften på uppvärmda områden på din kropp, som till exempel halsen, nacken, armvecket, bröstet och handlederna. Din kroppsvärme hjälper till att sprida doften och få doften att hålla längre. Ett misstag många gör är att applicera alldeles för mycket parfym på en gång, vilket gör att du luktar för starkt. Börja lätt och om det behövs så använd mer under dagens gång.

Vad är skillnaden mellan Eau de Toilette och Eau de Parfum?

Skillnaderna mellan Eau de Toilette och Eau de Parfum är koncentrationen av parfymoljor, prissättning, livslängd på dofterna och användning. En EdT innehåller mindre procent doftessens vilket gör att den oftast är billigare och man kan använda fler spray än vad man kan göra med en Eau de Parfum. Den största skillnaden mellan en EdT och EdP är mängden parfymolja som den innehåller, vilket spelar en stor roll i hur länge en parfyms doft kan hålla. En Eau de Toilette innehåller vanligtvis cirka 5-15% doftessens som varar cirka 4-6 timmar, jämfört med en Eau de Parfum som vanligtvis innehåller 15-20% och kan hålla i upp till 8-10 timmar. Förutom EdT och EdP så finns Eau de Cologne och Eau Fraiche. Alla dessa är parfymer men innehåller olika mycket parfymolja.

Dem flesta parfymmärkena som lanserar nya parfymer släpper ofta flera varianter under samma namn men med olika mängd parfymoljor. Ju mer parfymolja parfymen innehåller desto tyngre blir doften.

Hur länge håller Eau de Toilette?

En Eau de Toilette innehåller ungefär 5-15 procent doftessens vilket gör att den håller sig på huden mellan 4-6 timmar. Ett tips på att förlänga doftens livslängd kan vara att spraya några gånger på dina kläder eller i håret. För att förhindra fläckar eller skador på dina kläder, var noga med att inte spraya för nära materialet. Ett annat tips är att använda vaselin eller oparfymerad body lotion innan man applicerar parfymen som hjälper till att öka doftens livslängd.

Hur förvarar man Eau de Toilette?

Parfymer är i allmänhet inte märkta med utgångsdatum men du kan förlänga hållbarheten på din parfym genom att förvara den på rätt sätt. Här kommer några saker att tänka på när det kommer till förvaring av parfym:

  1. Förvara din parfym där den inte kan träffas av direkt solljus.
  2. Hitta en plats med en konstant temperatur. Extremt höga och extremt låga temperaturer kan påverka kvaliteten på din parfym.
  3. Undvik fuktiga områden. Fuktighet kan verkligen påverka kvaliteten på parfymen. Det är därför det i allmänhet är en dålig idé att förvara flaskor i badrummet. Välj ett område i ditt hem som inte utsätts för extrem luftfuktighet för att bevara kvaliteten på din parfym.
  4. En garderob är vanligtvis den perfekta platsen att förvara parfym på. En garderob får inget direkt solljus på sig och har i allmänhet en konstant temperatur. Försök att rensa ett utrymme i din garderob för att förvara dina parfymer på bästa sätt.